Wat is bekkenoefentherapie?
De bekkenoefentherapeut heeft gerichte scholing en ervaring op het gebied van bekken- en bekkenbodemproblematiek. De bekkenoefentherapeut kan door vraagstelling en onderzoek vaststellen waardoor de klachten ontstaan. Door gerichte oefeningen wordt een betere stand van heup/bekken/onderrug verkregen.
Stabiliserende oefeningen zorgen voor een blijvend resultaat. Het goed functioneren van de bekkenbodemspieren wordt, indien nodig, in de behandeling betrokken. Daarnaast is het essentieel inzicht te krijgen in houding en beweging in het dagelijks leven om de belasting in het bekkengebied te verbeteren.
Klik hier voor een filmpje om een indruk te krijgen van wat een bekkenoefentherapeut doet.
Welke klachten behandelt een bekkenoefentherapeut?
– Bekken/ lage rug klachten tijdens en na de zwangerschap
– Ongewild verlies van druppels urine tijdens inspanning (stress-incontinentie)
– Veelvuldig optredende, plotselinge, hevige, niet te onderdrukken aandrang om te plassen (urge-incontinentie)
– Ongewild verlies van ontlasting (faecale incontinentie)
– Het bij herhaling slechts moeizaam kwijt kunnen van ontlasting (obstipatie)
– Verzakkingen van de blaas, baarmoeder of darmen
– Pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen
– Plas- en poepproblematiek bij kinderen.
Bekkenpijn:
Pijnklachten in het bekkengebied kunnen ontstaan tijdens of na een zwangerschap, te zware handelingen, een val, maar ook door langdurig een verkeerde houding aan te nemen. De klachten bevinden zich in het gebied van de lage rug, het stuitje, billen, liezen, het schaambeen en het gebied rondom de heupen. Soms is ook de bekkenbodemfunctie verstoord, wat invloed kan hebben op het plassen, de ontlasting en geslachtsgemeenschap.
Bekkenklachten tijdens en na de zwangerschap:
Tijdens de zwangerschap wordt o.a. het bekken beweeglijker (mobieler) onder invloed van het zwangerschapshormoon relaxine. Dit is een heel natuurlijk en nuttig mechanisme om de geboorte te vergemakkelijken. Niet elke zwangere vrouw ondervindt hier hinder van. Echter in combinatie met verkeerde houdingen en bewegingen en het (tijdelijk) niet kunnen aanspannen van bepaalde spieren kan dit een blokkering van (vaak) één SI-gewricht veroorzaken, waardoor pijnklachten in de onderrug, het bekkengebied, de schaamstreek, het stuitje, de heupen, de billen en benen kunnen ontstaan.
Tijdens de zwangerschap en de eerste zes weken na de bevalling bestaat de behandeling uit het herstel van symmetrie in beide SI-gewrichten en stabiliseren, naast het naleven van de gegeven leefregels en adviezen voor het algemeen dagelijks leven, lichte oefentherapie gericht op het verbeteren van het bewegingsgevoel en de bewustwording, ontspannen en zo nodig versterken van bekkenbodem. Ook versterking van de schuine en dwarse buikspieren, bilspieren en rugspieren en het leren omgaan met de klachten komen aan de orde. Vanaf zes weken na de bevalling wordt de oefentherapie geïntensiveerd en meer gericht op het hervatten van dagelijkse bezigheden (ook bijv. houdingen bij het verzorgen van de baby) en sport.
Bekkenbodemklachten:
Bekkenbodemklachten zijn vaak het gevolg van functiestoornissen van de bekkenbodem zoals incontinentie, obstipatie, verzakkingen en pijn. Vaak begint het met een ‘klein geheimpje’. Zomaar een paar druppels urine verliezen tijdens inspanning, de ontlasting niet op kunnen houden of juist moeilijk kwijt kunnen. Velen schamen zich ervoor en praten er niet over. Ze durven niet meer uit te gaan, niet meer te sporten. Het zelfrespect neemt af, evenals het zelfvertrouwen, de sociale contacten lijden eronder. Kortom, velen zien de kwaliteit van hun leven verminderen.
In vele gevallen zijn de klachten terug te voeren op het niet goed functioneren van de bekkenbodemspieren. De bekkenbodem heeft drie functies: sluiten, openen en dragen (van de buikorganen en tijdens een zwangerschap ook van het kindje). De bekkenbodemspieren kunnen te zwak of juist te gespannen zijn. Of ze functioneren niet op de goede manier of op het juiste moment, waardoor stoornissen kunnen optreden. Bekkenbodemspieren zijn aan te spannen en te ontspannen. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust of voelen dit niet. Bekkenoefentherapie kan begeleiding bieden wanneer de klachten te maken hebben met een verkeerde samenwerking tussen bekkenbodemspieren, het middenrif en de buikorganen. Ook d.m.v. advies over onder andere ademhaling, houding en beweging, voeding en toiletgedrag krijg je inzicht over je klachten en wat je er zelf aan kunt doen. Tevens vormen de oefeningen ter bewustwording van het aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren een belangrijk therapieonderdeel. Hierin speel je dus zelf een actieve rol.
Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.oefentherapiesmit.nl
Wilt u een afspraak maken of meer informatie, neem dan contact op met Melissa Smit – Mater
Telefoonnummer: 06-52427336
E-mail: melissa@oefentherapiesmit.nl
Oefentherapie Cesar
Oefentherapie Cesar is een paramedische behandelmethode, gericht op behandeling en voorkoming van lichamelijke klachten (zoals klachten aan spieren, botten, ligamenten, pezen) ten gevolge van een onjuist of inefficiënt houdings- en bewegingspatroon.
Veelal ontstaan klachten aan het bewegingsapparaat indien het lichaam uit balans is geraakt. Dat kan veroorzaakt worden door een dagelijks inefficiënt houdings- en bewegingspatroon bijvoorbeeld door eenzijdige of zware belasting thuis of op het werk. Daarnaast kan het lichaam ook door een blessure, operatie of ziekte uit balans zijn geraakt. Het lichaam gaat een gedeelte van het lichaam ontzien en op een andere plek in het lichaam compenseren, waardoor dit overbelast kan raken.
Oefentherapie Cesar gaat ervan uit dat er voor iedereen een optimaal houdings- en bewegingspatroon is. Dit optimale patroon wordt door oefentherapie getraind via een gericht en persoonlijk motorisch leerproces. Zodat deze manier van bewegen kan worden toegepast tijdens het dagelijks leven en klachten verdwijnen, verminderen en/of worden voorkomen.
Welke klachten behandelt een oefentherapeut Cesar?
– Houdings- en bewegingsafwijkingen
– Klachten veroorzaakt door houdings- en bewegingsafwijkingen, bijvoorbeeld nek-, schouder- en rugklachten, heupklachten, spanningshoofdpijn.
– Bekkenpijn (tijdens en na de zwangerschap)
– Bekkenbodemklachten, zoals o.a. ongewild urineverlies)
– Kinderen met plas- en poepproblematiek
– Slaapproblematiek
– Kinderen met een motorische ontwikkelingsachterstand
– Werkgerelateerde klachten
– Ademhalingsklachten, bijvoorbeeld bij COPD, astma en hyperventilatie
– Neurologische aandoeningen, zoals hernia, ischias, ziekte van Parkinson, M.S.
– Orthopedische aandoeningen, zoals artrose, osteoporose, Scheuermann
– Reumatische aandoeningen, zoals artritis, ziekte van Bechterew, fibromyalgie
Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.oefentherapiesmit.nl
Wilt u een afspraak maken of meer informatie, neem dan contact op met Melissa Smit – Mater
Telefoonnummer: 06-52427336
E-mail: melissa@oefentherapiesmit.nl