• Echografie

    Wat is echografie?

    Veel mensen kennen echografie van de zwangerschapsecho. Echografie kan ook heel goed gebruikt worden om structuren in beeld te brengen die met bewegen te maken hebben, zoals spieren en pezen, een slijmbeurs of een gewrichtsbandje. Geluidsgolven worden door middel van een apparaatje (’transducer’) in het lichaam gestuurd. Het echografie-apparaat zet de geluidsgolven om in beelden die je op het scherm ziet. Zo ziet de echografist of weefsels verdikt zijn, of er scheurtjes in zitten en of er een verkalking of vocht in het weefsel zit. Echografie is niet schadelijk en niet pijnlijk. Behalve de aanraking en de gel voel je niets.

    _MG_3885zw

    Hoe wordt een echografisch onderzoek uitgevoerd?

    Er wordt eerst gel op de huid aangebracht, dat is nodig voor een goede geleding van de geluidsgolven. Daarna wordt de transducer over de huid bewogen en wordt het echobeeld zichtbaar op het beeldscherm. Om het hele gebied goed te kunnen onderzoeken wordt de transducer vaak in verschillende posities gezet. Ook kan het zijn dat de therapeut je vraagt om bepaalde bewegingen te maken tijdens het onderzoek. Meestal kun je als patient op het beeldscherm meekijken tijdens het onderzoek. Het onderzoek duurt zo’n 5-20 minuten, afhankelijk van het te onderzoeken gebied.

    Echografie bij ons in de praktijk!

    Wij hebben sinds begin 2017 een echografie apparaat aangeschaft om onze fysiotherapeutische diagnose extra te kunnen onderbouwen en versterken. In ons centrum zijn Remco van Nimwegen en Harm Busstra opgeleid tot fysiotherapeutische echografisten. Om goede echografische beelden te maken en te beoordelen is het belangrijk om goed opgeleid te worden en ervaring op te doen. Dit kan vooral als je veel echografisch onderzoek doet en je je specialiseert in bepaalde regio’s. Remco heeft zich gespecialiseerd in het doen van echografisch onderzoek bij heup, knie en enkelklachten en Harm heeft zich gespecialiseerd in echografie bij schouder en armklachten.

    Onze fysiotherapeutische echografisten:

    Remco van Nimwegen, fysiotherapeut op utrechtse heuvelrug

    Na al echografische opleidingen gevolgd te hebben en ervaringen in andere praktijken te hebben opgedaan is Remco ook bij PMC Helix weer aan het echo’s maken geslagen; liefhebberij dus weer opgepakt!

    Harm Busstra manueeltehrapeut op de utrechtse heuvelrug

    De verdiepte anatomische kennis, opgedaan in de Snijzaal onderzoeken aan de Universiteit van Brussel, komen bij Harm erg van pas in het maken en beoordelen van echografische beelden.

    Echografie helpt bij het stellen van de juiste diagnose voor jouw klachten!

    Voordelen van echografie

    – Het onderzoek is ongevaarlijk en pijnloos
    – Echografie kan dynamisch worden uitgevoerd, dus tijdens de (pijnlijke) beweging
    – Je hoeft niet naar het ziekenhuis voor een echo. Wij hebben dit moderne onderzoek en de kennis om het onderzoek uit te voeren in huis
    – Dankzij echografie kunnen wij met grotere zekerheid een juiste behandelplan instellen en ben je sneller van jouw klachten af
    – Het echografie onderzoek kan na enkele weken worden herhaald, om het herstel te kunnen volgen
    – Indien de therapeut dat wenselijk of noodzakelijk acht, kan hij je naar aanleiding van de echo heel gericht doorverwijzen naar een arts of specialist

    Heb jij één van deze klachten? Echografie kan er inzicht in geven!

    – Pijn na inspanning in spier of pees
    – Pijn bij bewegen
    – Bewegingsbeperking
    – Last van spieren na een verrekking
    – Plotselinge pijnscheut tijdens het sporten
    – Pijn onder de voet, vooral bij opstaan
    – Tintelingen en pijn in hand of voet

  • RedCord training

    RedCord Training mbv de Neurac methode

    Wat is de “Neurac-methode”?

    Neurac = Neuromuscular Activation, ofwel een behandelingsmethode voor acute en chronische pijn en voor alle spiergerelateerde blessures. Bij Neurac maken we gebruik van gepersonaliseerde oefeningen dmv Redcord touwen. Hierdoor proberen we het lichaam terug te brengen naar pijnvrij bewegen en kwalitatief beter functioneren.

    Redcord training Leersum en Amerongen

    De 4 steunpilaren van Redcord zijn:

    – Oefeningen met eigen lichaamsgewicht
    – Vibratie
    – Pijn vrij bewegen
    – Juiste dosering van de oefeningen

    Deze 4 steunpilaren zorgen ervoor de Neurac-methode effectiever is dan andere methodes wanneer we het Neuro-musculaire systeem willen veranderen. De Neurac methode is gebaseerd op up-to-date research en op een lange traditie van wetenschappelijke toepassing van gesloten keten oefeningen.

    Voor wie is Neurac?

    – Alle soorten acute en chronische pijn.
    – Voor iedereen die op een wetenschappelijke en onderbouwde manier wil werken aan preventie.
    – Vermijden van recidieven in rug- en nekklachten.
    – Houdingstraining.
    – Sporters die aan blessure preventie willen doen.
    – Mensen die algemene belastbaarheid van hun lichaam willen verhogen.

    In Redcord maken we gebruik van Preventieve Musculo-skeletale screenings, dwz dat we een test aanbieden die de zwakke zones van het lichaam tracht te ontdekken. Hierdoor kunnen we oefeningen aanbieden die specifiek gericht zijn op de probleemzones (waardoor de effectiviteit van de programma’s toeneemt). Dit is zowel in sportblessure preventie als in het verhelpen van chronische problemen toepasbaar.

    Onze RedCord instructeurs zijn:

    Mariska Bouman

    Mariska Bouman Fysiotherapie Leersum en Amerongen

    Remco van Nimwegen

    Remco van Nimwegen, fysiotherapeut op utrechtse heuvelrug
  • Dry Needling

    Dry Needling

    Info voor patiënten: introductie
    Dry Needling is een innovatieve vorm van fysiotherapie als onderdeel van een totale behandeling die gericht is op het verbeteren van (vaak chronische) spierklachten. Bij deze therapie wordt gebruik gemaakt van dunne acupunctuurnaalden, waarmee verhardingen in spieren effectief en snel kunnen worden ontspannen.

    Fysiotherapeuten die de scholingen bij Dry Needling Systems © hebben gevolgd kunnen ook een techniek toepassen, waarin een bepaald gebied van spanningsklachten beinvloedbaar is, waarmee minder snel nareacties na de behandelingen zullen optreden. Ook zullen deze fysiotherapeuten zich kunnen specialiseren in diverse andere Dry Needling technieken als huid- en beenvliestechnieken. De resultaten zijn in combinatie met gerichte oefeningen veelbelovend.

    Hieronder uitgebreidere informatie over Dry Needling.

    Dryneedling Leersum en Amerongen

    Wat is Dry Needling?
    Dry Needling richt op de behandeling van meestal al langer bestaande spierklachten. Dry Needling behoort tot het domein van de fysiotherapeut.

    Met Dry Needling worden spierverhardingen (‘myofasciale triggerpoints’) ontspannen, door deze aan te prikken met een dunne acupunctuurnaald. Indien noodzakelijk worden ook de huid en botvlies met specifieke Dry Needling technieken behandeld om meer effect te bereiken.

    Meestal is de verbetering direct voelbaar.

    Is Dry Needling hetzelfde als acupunctuur?
    Bij klassieke acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd in blijven zitten. Bij Dry Needling wordt meestal één naald gebruikt, waarmee kortdurend spieren worden behandeld.

    Bij klassieke acupunctuur wordt gewerkt vanuit een energetisch concept. De punten op de meridianen worden geselecteerd op basis van o.a. tong en polsdiagnostiek om de energiestroom te kunnen beïnvloeden. Bij Dry Needling richten we ons meestal op spierverhardingen en is de verklaring van het effect ervan niet gebaseerd op “energie” reguleren, maar op basis van fysiologie en biochemische processen.

    Het is met name vanuit het verklaringsmodel dat Dry Needling deel uitmaakt van het domein van de fysiotherapeut.

    Wat is een spierverharding en wat voelt u daar van?
    Een spierverharding is een hard aanvoelende plek (‘knoop’)in een spier, die naast een lokale drukpijn, ook vaak pijn op andere plaatsen in het lichaam kan veroorzaken.
    Klachten kunnen zich uiten door:
    – Pijn ter plekke in een spier met of zonder uitstraling
    – Bewegingsbeperkingen en /of stijfheid
    – Verminderde kracht bij aanspannen van de spier
    – Pijnklachten en pijnontwijkend gedrag
    – Soms ook reacties zoals zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of koude handen

    Hoe ontstaan deze spierverhardingen?
    – Door een verkeerde beweging of een ongeluk
    – Door langdurig verkeerde houding of overbelasting
    – Langdurige overbelasting met als veelvoorkomend probleem nek-armklachten (RSI, CANS )
    – Overbelasting bij sporters
    – Beschadiging van weefsel zoals bij een meniscusletsel of een hernia
    – Langdurige afwezigheid van beweging, bijv. door gipsverband
    – Psychologische factoren zoals stress, depressie, onrust en vermoeidheid
    – Voetafwijkingen of verschillen in beenlengte (bijv. ontstaan na een botbreuk)
    – Chronische infecties en allergieën
    – Slaaptekort

    Waar richt de behandeling zich op?
    De behandeling richt zich met name op die klachten waarbij spieren (vaak al langdurig) gespannen zijn en pijnklachten geven. Voorbeelden zijn hoofdpijn, lage rugklachten, tennis– of golfers elleboog, e.d.

    Door het gericht prikken met een naaldje worden de spierverhardingen losgemaakt. Doel is het opwekken van een zgn ‘local twitch respons’ waarna deze spier zich meer ontspant
    Bestaan de klachten langer, dan zijn er meestal meer spieren bij betrokken. Vaak breiden de klachten zich uit, ook langs de wervelkolom. We betrekken deze spieren ook in de behandeling. Vervolgens is het advies om deze spieren te stretchen en uiteindelijk de spieren weer voldoende belastbaar te maken middels oefen/trainingstherapie.

    Wat doet een fysiotherapeut eerst?
    De gespecialiseerde fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en onderzoek proberen uw klachten goed te analyseren.

    In het onderzoek worden die spieren onderzocht die deze pijn zouden kunnen veroorzaken of onderhouden
    In die spieren wordt gezocht naar spierverhardingen, die vaak drukpijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking in een spierstreng.
    Maar ook andere gebieden in het lichaam kunnen deze klachten onderhouden en de fysiotherapeut besteed ook in zijn onderzoek daar aandacht aan. Zeer belangrijk is dat er o.a. naar de spierketens wordt gekeken en niet alleen naar 1 spier.

    Wat voelt u tijdens de behandeling?
    Het inbrengen van het naaldje voelt u niet of nauwelijks.

    Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat gaat zo snel, dat u meestal even schrikt, soms kan dat wat pijnlijk aanvoelen. Als u daarbij uw bekende pijn voelt, dan is de kans zeer groot dat het een positief effect oplevert. De spier wordt soepeler, de bewegelijkheid vergroot en de pijn kan al direct minder zijn.
    Soms voelt u dat u het warm krijgt en zelfs een beetje gaat transpireren. Sporadisch komt het voor dat u zich een beetje naar voelt. Niet om u daar zorgen over te maken, dit verdwijnt ook snel weer.

    In de eerste behandeling zullen we ons beperken in het aanprikken van meerdere spieren om even uw reactie te testen.

    Bron: www.myopain.nl

    Sjouke van Rossum

    Sjouke van Rossum; psychosomatisch fysiotherapeut op de utrechtse heuvelrug

    Neem voor meer informatie over dryneedling contact op met Sjouke van Rossum

  • Medical Taping

    Aan deze pagina wordt gewerkt

  • 3D-Range of Motion applicatie

    Bij PMC Helix hebben wij onze eigen applicatie ontwikkeld om de beweging van de nek in kaart te kunnen brengen. Deze applicatie hebben wij ontwikkeld en is wetenschappelijk getoetst op validiteit en betrouwbaarheid. Hieruit is gebleken dat dit een zeer bruikbaar meetinstrument is. Het wetenschappelijk artikel is hier te vinden. In de nabije toekomst zal er ook een nederlandse samenvatting gepubliceerd worden

    De applicatie meet de volgende parameters:

    – Range of Motion (bewegingsuitslag) van de nek naar rotatie (draaien), flexie (buigen) en lateroflexie (zijwaarts bewegen). Al deze bewegingen worden constant gemeten. Hierdoor kunnen we tijdens bijvoorbeeld een draaibeweging van het hoofd zien of en hoeveel bij-beweging (gekoppelde beweging) plaats vindt.

    – Gyroscoop data van de applicatie laat de versnelling zien rondom een bepaalde as. Wanneer je deze data ‘afleid’ kan je de verandering van de versnelling analyseren. De verandering van de versnelling (‘Jerk’) is hetzelfde als de soepelheid van de beweging en zegt iets over de coördinatie van de bewegingen van de nek.

    Deze twee belangrijke parameters zeggen dus iets over de mobiliteit van de nek en de actieve beweeglijkheid van de nek en zijn bij mensen met nekklachten verminderd. Door deze parameters in kaart te brengen weten we veel beter welke behandeling het beste is voor nekklachten en kunnen we het behandelresultaat beter vergelijken met de beginsituatie.

    Harm Busstra Manueeltherapeut in Leersum en Amerongen

    Harm Busstra heeft de applicatie ontwikkeld en doet onderzoek naar bewegingen van de nek

    Applicatie om de nek te meten bij PMC Helix

    Voorbeeld van bewegingsuitslag van de nek tijdens draaien van het hoofd.

  • Flexchair

    De Flexchair is een speciale zadelkruk met zowel onder het zadel als bij de voet een driedimensionaal bewegingsmechanisme. Via een sensor onder het zadel wordt de Flexchair gekoppeld aan een test- en trainingsprogramma op de computer. Zo kunnen de bewegingen van de (onder)rug en bekken op het gebied van coördinatie, houding en beweging inzichtelijk gemaakt worden en problemen opgespoord. Door de visuele feedback neemt de trainingsefficiëntie flink toe. De Flexchair is bij uitstek geschikt voor training bij lage rugklachten.

    Sjouke van Rossum

    Sjouke van Rossum; psychosomatisch fysiotherapeut op de utrechtse heuvelrug

    Als dierenfysiotherapeut (specialisatie paarden) is Sjouke gericht op training van zowel paar als ruiter. Hierdoor heeft Sjouke extra ervaring en affiniteit met het trainen middels de flexchair. Kijk voor meer informatie op www.equicore.nl